söndag 9 november 2014

Vi lagar mat som heter Palt

Sarahs mamma var på besök i Göteborg. Hon heter Monica. Monica träffade grupp C 1. Det var en trevlig dag. Vi pratade och Monica bjöd på fika. Alla elever hade många frågor och vi tittade på bilder från Monicas hus i norra Sverige. 

Det finns mycket snö på vintern i norra Sverige.
Det är bara ljust några timmar varje dag.

Monica berättade att hon brukar laga speciell mat som heter Palt. Palt är en maträtt som kommer från norra Sverige.

Här kan du se hur Monica gör när hon lagar palt. 

Hon använder:

  • potatis
  • vetemjöl
  • salt  

Monica gör mycket palt idag. Hon gör mat till ungefär 10 personer. 




Först skalar hon potatis. Det är ungefär 2 kilo potatis. Potatisen har inte kokat.


Sedan river hon potatisen.  



För att koka palt är det bra med en stor kastrull. Det behövs mycket vatten i kastrullen, ungefär 6 - 7 liter vatten och en matsked salt.





Nu blandar Monica potatis med ungefär 12 dl mjöl och 2-3 teskedar salt. Potatisen och mjölet måste blandas mycket.  

 

När Monica har blandat mycket delar hon palten i många delar. Det blir ungefär 20 delar. 


Vattnet i kastrullen kokar lite. Monica rullar palten till en liten boll. Den är lite rund. Sedan lägger hon ner palten, en efter en. Hon är mycket försiktig och använder en stor sked som heter slev. När alla paltar är i kastrullen rör hon försiktigt. 




Här kan du se när Monica rör i kastrullen. Hon rör försiktigt och använder en slev. Sedan ska palten koka i ungefär 45 minuter. Kastrullen kan vara lite öppen när den kokar. 




Efter 45 minuter kan vi äta palt. Det är gott att äta palt med smör och sylt. Sylten heter lingon-sylt. Du kan köpa lingon-sylt i mataffären. Det finns mycket lingon i norra Sverige. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar